Защо опитните планински водачи предпочитат Орто-формоване на туристическите си обувки, вместо закупуването на по-голям размер обувки?

     Добре прилягащата обувка облекчава функциите на стъпалото, с което намалява умората  в краката при дълги преходи. Това го знаят всички професионални планински водачи, които изкарват прехраната си с тази тежка, но приятна професия водейки най-различни туристически групи часове наред, ден след ден, те са придобили този опит с времето, доказвайки качествата на опитни планинари.
     Орто-формоването  на туристически обувки се ползва и е толкова разпространено между планинските водачи, защото голямата или лошо пасващата туристическа обувка не само, че уморява по-бързо краката при продължително ходене, но също така ще предизвика и по-бързо износване на хрущялните части по костите на стъпалото, което може да причини стартиране на хронични заболявания на стъпалото като халукс валгус, спадане на свода, разширяване на стъпалото и др. 
Как става това ?
     Когато натоварите стъпалата  с  по-дълъг преход или  допълните 10-20 кг. от тежестта на раницата към вашето тегло, сводовете на ходилото, които играят ролята на пружиниращ елемент спадат допълнително, под тежестта на тялото и раницата и са принудени да допускат на всяка крачка по-голямо разширение в стъпалата от нормалното, с което се изменя изключително много ъгъла, под който се трие костната структура на ходилните костици. Когато се измени този ъгъл прекалено много и за по-дълго време, хрущялната част на костната структура започва да се износва  по нетипична за нея повърхност. За да спрете това допълнително разширение на ходилото, обувките трябва да са ви като изляти по краката, за да спрат като страничен буфер това разширение. Ако обувката е голяма тя ще предизвика ускорено износване на ходилните хрущяли поради това, че няма достатъчна странична опора, която да предотврати голямото натоварване и странично разширение на ходилните части, което се причинява от допълнителното тегло на раницата и по-дългите преходи.
     Голямата обувка по никакъв начин не може да улесни сложния механизъм на ходилния апарат и в повечето случаи стартира необратими хронични заболявания на стъпалото и може да увреди трайно ходилния апарат, като този процес се стартира почти веднага.
     Да пренебрегнат съвета на продавача за закупуването на точен размер обувки, са готови всички неопитни планинари.  Въоръжени с изградено от некомпетентни източници мнение, те при най-малкото неразположение в ходилото са непоклатими в увереността си да закупят по-голям размер обувки. Самоувереността с която подхождат се крепи  единствено на консултация от източник със съмнителни познания в областта на туризма, който им е казал, че големите обувки са единствения начин да решат проблема с дискомфорта. Разбира се за неопитния планинар, който няма изграден критерий за туристически обувки, когато обуе по голяма обувка, която поради по-големия си вътрешен обем, не го убива отникъде е достатъчен повод за пълно щастие. За съжаление чувството за сполетялия ги късмет е само докато седят с обувките в магазина.
     Съвсем различно е обаче, когато тръгнат на сериозен преход в планината с раница на гърба и тези големи обуща на краката си. Там вече по стар български обичай, по подразбиране вината се прехвърля единствено и само на продавача в магазина.   
     Въпреки  че продавача  е посъветвал да не се купуват големи обувки и е настоявал за точен размер. Основанието за прехвърляне на виновност към продавача, е че той не го е бил умолявал достатъчно дълго  време относно точния размер, както и уговарял недостатъчно по подходящ начин, като всички тези действия на продавача са осуетили възможността за закупуването на точният размер обувки.
      И ако се окаже че начинаещият планинар е много корав, да не се откаже веднага от планинарството след закупуването на големите обувки, му остава като вариант единствено повторна ,,консултация’’ със същите тези източници, които са му дали съвета за по-големи обувки. След което се започва номера с двете стелки, двата чифта чорапи и всякакъв вид трагикомични експерименти, които в крайна сметка завършват всеки път по един и същ начин - обувките се оставят да отлежават на тъмно и сухо място, с тайната надежда да се самосмалят.                     
      Опитните планинари обаче предпочитат ОРТО-ФОРМОВАНЕ на обувките си, защото това е най-прекия начин всяка обувка, която са харесали да стане максимално удобна почти веднага. Големите обувки за тях не са вариант, а проблем, с който никой не може да се справи.                       
     
       За да се възползвате от услугата Орто-формоване на обувки за туризъм е необходимо обувките да са точен размер!