Предлагането в туристическата индустрия вече е толкова голямо, че дори и опитен планинар може да се изгуби в джунглата от разнообразие на специализирани обувки за всякакъв вид туризъм. Това, което е подходящо за едни условия и терен може да се окаже крайно неподходящо за други условия. Универсални обувки за туризъм няма. Точно за това опитните планински водачи имат по няколко чифта обувки в къщи и ползват различниите модели спрямо условията, годишният сезон и терен.
Всеки запален планинар знае много добре, че неподходящите обувки могат да развалят много лесно удоволствието от прекарването в планината. Затова тук ще се опитаме да помогнем на по-неопитните в избора им.

1. Вечният въпрос половинки или високи обувки
Половинките (ниските обувки) се ползват там, където се изисква по-бърза реакция и повече маневреност в глезена. Те се ползват от хора, които се движат с по-голяма скорост и без багаж или с малки раници с ниско тегло до 3-4 кг, като разбира се то може да варира малко, което зависи от подготовката на туриста и типа преход. Този тип обувки се ползват предимно през сухите сезони, като изключение правят само специален тип половинки, които се ползват от бегачите в планината и през зимата.
Високите обувки са по-специфични и много хора често бъркат предназначението им, мислейки си, че този тип обувки са предназначени предимно за мочурлив или по-влажен терен, което би трябвало да ги прави по-универсални.
Истината е че основното предназначение на високия дизайн на туристическите обувки е да пази глезена при неправилно стъпване.
На обикновен език това означава, че ако носите половин обувка, мускулатурата и сухожилията в зоната на глезена няма да понесат тези 20 -30 килограма допълнително тегло от раницата при стъпване накриво и изкълчване на глезена.
Това именно е главното преимущество на високите обувки, да предпазват от контузии в областа на глезена. Този тип обувки са подходящи и за хора с наднормено тегло, които се притесняват от контузии в областта на глезените, независимо дали ползват раница или ходят без раница.
Наред със всички преимущества, които ви дават високите обувки те носят със себе си и своите недостатъци.
-   По-малка маневреност в областа на глезена.
-   Малко по-високо тегло.
-   Необходимостта да се превръзват по различен начин при смяна на терена.
Всички тези малки и незначителни на пръв поглед недостатъци в крайна сметка водят до по-голяма уморяемост. Точно затова е добре обувките да се избират по приоритети. Вижте кое е най важно за вас!

Размер на обувките и какъв модел?
Това е най-сложното от всички детайли при избора на обувките, затова първо трябва да сте наясно какво точно ще правите с тези обувки:
1.   В какви условия ще се носят?
2.   По кое време на годината?
3.   Какъв терен?
4.   С колко дебели чорапи?
5.   С колко тежка раница?
6.   Имаме ли наднормено тегло?
7.   Имаме ли особености по краката, които трябва да се вземат в предвид?
8.   Ако имаме особености по краката, знаем ли какво да гледаме в обувките?
9.   Ще ползваме ли орто-формоване на туристическите обувки?
10.  Имаме ли познанията  да изберем обувките си сами?
Ако можете сами да си отговорите адекватно на всичките 10 въпроса, може би не се нуждаете от консултация за избора на туристически обувки, но при най-малкото съмнение, ползвайте професионален консултант. Познат, който най-голямото му туристическо постижение е разходка от паркинга до най-близката туристическа хижа няма да е най-подходящият за тази работа консултант.

Кога е допустимо обувките да са малко по-големи?
Единствено и само ако се носят през зимата с по-дебел чорап, тогава е по-добре да има малко пространство отпред, но не повече от половин номер, за да се улесни кръвната циркулация и да не се допусне  измръзване на крака. 
Разбира се, по-голямата обувка намалява маневреността на крака и предизвиква по-лесна умора при дълги преходи. Точният размер ви дава по-голяма стабилност при ходене по пресечен терен, по-добра маневреност и лекота.

Какво означава точен размер и как да се сдобием с такъв?
1.   Забравете кой номер градски обувки носите. 90% от хората ползват по-големи размери поради  ред причини, които няма да изброяваме тук.
2.   При проба на туристически обувки носете чорапите, с които смятате да ходите на туризъм.
3.   Пробвайте обувките по възможност след обяд  или привечер. Свода спада малко в края на деня от тежестта на тялото, което прави дължината на стъпалото малко по-голяма.
4.   Ако сте в магазин, поискайте да ви измерят първо единия крак като стъпите максимално назад, така че петата ви да опре леко в мярката за измерване.  Пренесете цялата си тежест  върху стъпалото, което измервате, така че то да може максимално да се разплеска по дължина.
5.   Сега трябва да определите дължината на стъпалото си. НЕ гледайте  мерките U.K. , Europe, US, те само ще ви объркат. Погледнете мярката  MONDO, това всъщност е дължината на стъпалото ви в сантиметри .
6.   Повторете стъпка 4. и 5. за другия крак. Възможна е лека разлика в дължината на стъпалата ви. И така, вече знаете колко е дължината на едното и на другото стъпало в сантиметри.
7.   Тук идва вече тежкото решение да се абстрахирате от това, какво пише по обувките, кой номер са, каква марка са и т.н. тъй като всяка марка има собствено виждане  за номерация дизайн и критерий за удобство.
8.   Най-лесно е да се измери стелката . Вижте колко сантиметра е дълга и ако отговаря на вашия размер да тръгнете от там.
9.   Когато взимате решение кой номер да закупите  имайте в предвид, че обувките се разширяват след известно време.
10.  Ако няма да ползвате услугата орто-формоване на обувки, се взима размера на по-голямото стъпало.
11.  За скално катерене ако ще ползвате услугата  професионално орто-формоване се взима размера на по-малкото стъпало, а за по-дългото стъпало обувката се разпъва до размера му. Разбира се тук говорим за малки разлики, а не за аномалии.
12.  Никога не се лъжете да си купувате големи обувки, защото крака ви е широк.  Чрез услугата орто-формоване на обувки при нужда може да се нагласи обувката до половин номер напред и до два номера настрани.

5 грешни  причини,  които хората изтъкват за да оправдаят основната грешка  купуването на  големи обувки и 5 разумни решения за да не правим тези грешки.
1.   Взимам си ги по големи, защото ще мога да ги нося с два чифта чорапи, така ще се уплътнят по- добре и няма да ме убиват.
      Не е нужно обувките да ви убиват просто ползвайте услугата орто-формоване, с която обувките ще заемат формата на краката ви. А пък и двата чифта чорапи най-редовно се усукват в обувката по време на ходене, при което предизвикват рани по краката.
2.   Когато слизам надолу ходилото ми се плъзга и пръстите ми опират затова ги взимам по-големи.
      Когато обувките са по-големи съответно и вътрешния обем е по-голям, което прави затягането на връзките невъзможно. Ако обувките са точен размер е достатъчно само да притегнете връзките малко повече и това ще спре плъзгането на крака ви напред, когато слизате надолу.
3.   Градските ми обувки са по голями,  затова и туристическите си ги взимам така.
      Когато се движите  на равно  по тротоара, това че обувките ви са леко по-големи не ви прави впечатление, защото няма тежък и разнобразен терен.  Но когато ходите  в планината с по-големи обувки по различни наклони краката започват  да се плъзгат вътре в обувките, при което причиняват значителен дискомфорт и загуба на контрол, което съответно води и до по-голяма уморяемост.
4.    Крака ми е широк затова си ги взимам по големи за да не ми стискат отстрани. 
       Не си причинявайте това. Този проблем е лесно отстраним чрез орто-формоване на туристическите ви обувки, чрез тази услуга може да ви персонализират обувките настрани до два номера, без да се налага да си купувате големи обувки.
5.   Кракът ми е дефектен имам hallux valgus, кокалчето отсрани е изпъкнало много и ме убива, затова ги взимам по-големи.
 
Чрез услугата орто-формоване може да се извае обувката отвътре по крака ви, така че зоната на hallux valgus в обувката да заеме формата на крака  без да се налага да си купувате големи обувки.