Ходилото носи изцяло тежестта на тялото, осигурява стабилност и поема най-различни натоварвания при ходене и различните спортни дейности, като структурата му отговаря напълно на всички тези роли.
За да бъде равномерно разпределена тежестта, костите на ходилото оформят два основни свода напречен и надлъжен.
И двата свода се поддържат, както от формата на костите осигуряващи плътен контакт между тях, така и от мускулите и връзките на ходилото. Те играят ролята на скрепящ апарат, а връзките не позволяват разтягане. Тези сводове са от огромно значение и обуславят функциите, които стъпалото има, играейки ролята на буфер, пружина, разпределител на тегло и защитна част.
Ходилото е съставено от 26 свързани помежду си в сложен комплекс кости. То е платформата, която понася тежестта на цялото тяло по време на стоеж и го придвижва по време на ходене, тичане и скачане. 
Стъпалата са първите, които чувстват терена, по който се движим, което ги прави боеца на първа линия. Точно за това удобните обувки са най-важната част от екипировката на всеки планинар.  
Ако обувките по някаква  причина не са като изляти по стъпалата ви и ги чувствате тесни отстрани или пък големи, при което крака ви се плъзга вътре в тях, докато ходите по пресечен терен, е възможно да стартирате ускорено износване на ставите на краката си.
Когато човек се движи с големи или неподходящи за формата на крака му обувки хрущялите играещи ролята на амортизиращи звена се натоварват изключително много и не може да се осигури плавното плъзгане на костите една в друга. С времето, хрущялният слой покриващ повърхността на ставите, постепенно изтънява, докато накрая съвсем се разруши. За да се компенсира загубата на хрущял, по края на ставите се образуват костни израстъци, които увеличават ставната повърхност. Така постепенно носейки неподходящи за вас обувки, рано или късно се сдобивате с ортопедично неразположение, което впоследствие се превръща в някое от хроничните заболявания на ходилото. Като този процес може да се стартира от 6 месеца до няколко години.
Затова е изключително важно, когато си купувате нови обувки да прецените дали не са ви леко големи. Ако имате някакво неразположение, което се дължи на особеност по крака ви, е по-добре вместо да купувате обувките по-големи да си ги вземете точно по крака, а неразположението  да се коригира чрез Орто-формоване на обувката.  
Орто-формоването на туристическите обувки е най-правилния и най-бързия подход към комфорта на ходилата.